5.1.08

Η χρονιά της ελληνικής blogόσφαιρας

Το 2007 οι λέξεις «blog» και «blogger» μπήκαν στο καθημερινό λεξιλόγιό μας χάρη σε μια σειρά γεγονότων-σταθμών. Θεωρώντας ότι αξίζει να τα θυμηθούμε και ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε τι θα ακολουθήσει φέτος, με όπλο τις εμπειρίες που αποκομίσαμε την περασμένη χρονιά, ετοίμασα το παρακάτω ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή στον «Ελεύθερο Τύπο».

Διά χειρός (ή μάλλον... ποντικιού) kaltsovrako.wordpress.com


Οταν στην εκπνοή του 2006 το αμερικανικό περιοδικό «Time» αναδείκνυε ως πρόσωπο της χρονιάς όχι κάποιον πολιτικό, διπλωμάτη ή καλλιτέχνη αλλά τους απανταχού δημιουργούς και σχολιαστές διαδικτυακών ημερολογίων, στην Ελλάδα η λέξη blog ήταν σχεδόν άγνωστη. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ένα χρόνο αργότερα τα ιστολόγια θα είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους και στη χώρα μας, ξεπερνώντας μάλιστα τα όρια του κυβερνοχώρου και πρωταγωνιστώντας συχνά σε εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Εν αρχή ην ο online «σεισμός» που προκάλεσαν οι Ελληνες bloggers στα τέλη Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου μετά το θάνατο της 30χρονης καρκινοπαθούς Αμαλίας Καλυβίνου. Μέσα σε λίγες ημέρες 1.400 blogs αναφέρθηκαν στα ιατρικά λάθη, τα «φακελάκια» και όλα τα άλλα κακώς κείμενα του Συστήματος Υγείας τα οποία κόστισαν τη ζωή της νεαρής φιλολόγου, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη.

Το εγχείρημα πέρασε στα «παραδοσιακά» μέσα και έκανε το γύρο του κόσμου χάρη στην αποστολή 120.000 e-mail προς 30 χώρες, 120 διεθνείς οργανισμούς και 1.800 ελληνικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Ενα μήνα αργότερα η συνέχεια ήταν ακόμα πιο δυναμική: αντικρίζοντας την Πάρνηθα στις φλόγες η ελληνόφωνη μπλογκόσφαιρα απηύθυνε κάλεσμα για δράση σε όλους τους πολίτες. Ενα γραπτό μήνυμα από κινητό σε κινητό και από blog σε blog στάθηκε αρκετό για να κατεβάσει χιλιάδες ανθρώπους στο Σύνταγμα στις 8 Ιουλίου. Οι δασικές πυρκαγιές που ακολούθησαν σε όλη τη χώρα οδήγησαν σε άλλη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 29 Αυγούστου. Νέα ώθηση και αφορμή για χιλιάδες online σχόλια έδωσαν οι εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και η μετέπειτα μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

«Με τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τις ανταποκρίσεις των blogs την περίοδο των πυρκαγιών ήταν η πρώτη φορά που η “δημοσιογραφία των πολιτών” έκανε αισθητή την ύπαρξή της στην Ελλάδα», παρατηρεί ο κ. Παναγιώτης Βρυώνης, σύμβουλος social media και δημιουργός του http://vrypan.net/. Ο ίδιος επισημαίνει πως τη χρονιά που έφυγε «τα εναλλακτικά μέσα μπήκαν στην πολιτική. Λέξεις όπως blog και blogger αναφέρθηκαν αρκετά συχνά σε λόγους πολιτικών (π.χ. Παπανδρέου, Αλαβάνος)».

«Το 2007 ήμασταν μάρτυρες μιας αυξημένης κοινωνικής συνειδητοποίησης που βρήκε πρόσφορο έδαφος στην μπλογκόσφαιρα. Η σφαίρα των ιστολογίων πέρασε στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο που ένας 77χρονος γνωστός μου με ρωτάει πια τι γράφω στο blog μου. Μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν ήξεραν καν τη λέξη», διαπιστώνει ο κ. Νίκος Αναγνώστου, διαχειριστής του ιστολογίου http://www.metablogging.gr/. «Πλέον έχει εδραιωθεί στη συλλογική συνείδηση ότι μπορούμε μέσω του Διαδικτύου να εκφέρουμε γνώμη για ό,τι συμβαίνει», συμπληρώνει ο κ. Νίκος Δρανδάκης, δημιουργός της υπηρεσίας http://www.sync.gr/. Ο ρυθμός αύξησης των διαδικτυακών ημερολογίων σταθεροποιήθηκε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου σε 70-80 νέα blogs ημερησίως. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Δρανδάκη, «όσο πολλαπλασιάζονται τα ιστολόγια ο αριθμός των σχολίων που αφήνουν οι επισκέπτες στο καθένα μειώνεται».

Τα μέλη της ελληνόφωνης μπλογκόσφαιρας γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους την περασμένη χρονιά χάρη σε εκδηλώσεις που τα έφεραν κοντά, όπως το Greek Blogger Camp στην Ιο, το οποίο διοργάνωσε τον Ιούνιο ο Στέφανος Κωφόπουλος (γνωστός στα ιστολόγια ως Titanas). Ο ίδιος κατάφερε να ξεχωρίσει, καθώς η απόφασή του να αφιερώσει όλο το χρόνο του στο blogging τον έκανε αναγνωρίσιμο όχι μόνο στην μπλογκόσφαιρα αλλά και στα media.
Τα ελληνόφωνα ιστολόγια υπερδωδεκαπλασιάστηκαν μέσα στον τελευταίο χρόνο φθάνοντας πλέον τις 28.000, ενώ τα κείμενα που φιλοξενούν αγγίζουν το 1.000.000. Παράλληλα αυξάνονται και τα podcasts, οι διαδικτυακές «ραδιοφωνικές» εκπομπές που κάνουν πολλοί ιστολόγοι. «Από 3-5 στις αρχές του 2007 το Μάρτιο έφτασαν τα 50-60 και σήμερα ξεπερνούν τα 140», λέει ο κ. Δρανδάκης.


Προβλέψεις: Τι αναμένεται το 2008

Χρονιά των επιχειρήσεων θα είναι το 2008 για την ελληνόφωνη μπλογκόσφαιρα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Μετά τους μεμονωμένους πολίτες όλο και περισσότερες εταιρίες, ομάδες και δίκτυα ατόμων αναμένεται να ασχοληθούν σοβαρά με τα νέα μέσα. «Περιμένω ότι η διαφημιστική αξιοποίηση της επιρροής των bloggers θα ενταθεί φέτος», αναφέρει ο δημιουργός του http://www.sync.gr/ κ. Νίκος Δρανδάκης. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο διαχειριστής του http://www.metablogging.gr/ κ. Νίκος Αναγνώστου: «Είσοδος εταιριών, σχηματισμών που θέλουν να προβάλλουν τις ιδέες τους θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του 2008. Αρκετοί σημερινοί bloggers που δεν είναι ιδιαίτερα ενεργοί εκτιμώ ότι θα εγκαταλείψουν το “άθλημα” για να ασχοληθούν με πιο trendy online δραστηριότητες, όπως οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook κ.λπ.)». Ακόμα περισσότερα δείγματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και online ακτιβισμού περιμένει από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Βρυώνης, σύμβουλος social media και δημιουργός του http://vrypan.net/: «Δεν θα με παραξένευε αν μέσα στο 2008 δούμε την ελληνική κοινή γνώμη να συζητά θέματα που σχετίζονται με τις νέες προκλήσεις που φέρνει η διάδοση των εναλλακτικών μέσων. Καλύπτεται ένας blogger από το δημοσιογραφικό απόρρητο; Μήπως πρέπει να επανεξετάσουμε τα θέματα των πνευματικών δικαιωμάτων; Είναι ζητήματα που υπάρχουν και στον έναν ή τον άλλο βαθμό έχουν απασχολήσει άλλες χώρες –και απασχολούν και αρκετούς ανθρώπους στην Ελλάδα».

Για τη σύντομη μηνιαία ανασκόπηση της ελληνόφωνης μπλογκόσφαιρας το 2007, ορισμένα βασικά στατιστικά στοιχεία που πλαισίωναν το δημοσίευμα στον ΕΤ και το σχόλιο του καλού συν-ιστολόγου kaltsovrako.wordpress.com, ο οποίος φιλοτέχνησε και την καταπληκτική παραπάνω αφίσα ειδικά για το ρεπορτάζ αυτό, ρίξτε μια ματιά εδώ και εδώ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλο κειμενο και ενθαρρυντικο για οσους ασχολουμαστε με το blogging.

Μάριος Ροζάκος είπε...

@anisixos:

Ευχαριστώ πολύ! Η συμβολή των bloggers με τους οποίους κουβέντιασα ήταν πολύτιμη. Η νέα χρονιά νομίζω πως θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Καλή συνέχεια, πάντα με εύλογες ανησυχίες ;-)

Agobooks είπε...

Οπως πάντα, εύστοχος και φρέσκος, αγαπητέ μου Μάριε! :)

Agobooks είπε...

Καλή Σαρακοστή !

Μάριος Ροζάκος είπε...

@ n.ago:

Επίσης, φίλε Νίκο! Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα καλά σου λόγια.