19.3.07

Η επιστροφή

Μου πήρε πολύ περισσότερο απ' όσο υπολόγιζα, αλλά επιτέλους να 'μαι και πάλι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή να ιστολογώ :-)

Γνωστός Έλληνας blogger έχει επανειλημμένα διατυπώσει την απορία «γιατί τα blogs των δημοσιογράφων δεν είναι δημοφιλή;». Η ερώτηση αυτή ήρθε πολλές φορές στο νου μου το τελευταίο διάστημα που όλο σκεφτόμουν πως θέλω να ποστάρω κάτι και που όλο αναγκαζόμουν να το αναβάλω για μια σειρά από λόγους.

Νομίζω πως η απάντηση τελικά είναι πολύ απλή: αφενός, η διαπίστωση δεν ισχύει για όλα τα blogs δημοσιογράφων, και αφετέρου, στον βαθμό που ισχύει, οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, στο ότι:
(α) Η καθημερινή «μάχη» με την άδεια σελίδα του κειμενογράφου, η οποία πρέπει να γεμίσει με ένα καλό ρεπορτάζ κόντρα στα στενά χρονικά πλαίσια που επιτάσσουν οι ρυθμοί της καθημερινότητας,
(β) Το ακατάστατο ωράριο και
(γ) Η ανάγκη να ξεκλέψεις λίγες στιγμές ιδιωτικότητας,
δεν αφήνουν περιθώρια για να ασχοληθείς σοβαρά με το απαιτητικό «άθλημα» του ιστολογείν.

Περί του ότι είναι απαιτητικό το blogging, δεν χωράει αμφιβολία. Το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στον σύντομο διάλογο που είχα με τον αγαπητό «Παράφωνο» με αφορμή σχόλιό του στο πρώτο post του παρόντος ιστολογίου.

Όπως στην offline ζωή, έτσι και στο Διαδίκτυο «κρείττον τό σιγάν τού λαλείν». Η ακατάσχετη φλυαρία, η ανταλλαγή υβριστικών χαρακτηρισμών και οι, συχνά, ανούσιες αυτοαναφορικές τάσεις που εκδηλώνονται με τη μορφή του metablogging (το οποίο, βεβαίως, ούτε εξ ορισμού κακό ούτε άχρηστο είναι -σημασία έχει ο τρόπος που γίνεται) στην ελληνόφωνη μπλογκόσφαιρα, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ξοδεύουν πολύτιμο bandwith χωρίς λόγο. Ευτυχώς που αυτός δεν είναι ο κανόνας. Ίσα ίσα που εξαιρετικά δείγματα γραφής -λογοτεχνικής, φιλοσοφικής, επιστημονικής, κριτικής, δημοσιογραφικής...- ανθούν στην κοινότητα των ιστολογίων και δίνουν λόγο ύπαρξης και συνέχισης στο φαινόμενο του blogging.

Επί τη ευκαιρία, ποια είναι η δική σας γνώμη για την ελληνική μπλογκόσφαιρα; Τι πιστεύετε για τη θεματολογία, τον τρόπο γραφής, τη γλώσσα που χρησιμοποιείται σε αυτή; Ποια είναι η συνολική εντύπωσή σας, σε σύγκριση και με τη διεθνή μπλογκόσφαιρα;

Περιμένω τα σχόλιά σας... ;-)

Υ.Γ. Για το θέμα δημοσιογραφία και blogging βρήκα πολύ ενδιαφέροντα δύο σχετικά posts του Παναγιώτη Βρυώνη και του Πάνου Ζέρβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: