25.3.07

Το blogging έχει τη δική του ιστορία...

Το φαινόμενο «blogging» είναι καρπός της κουλτούρας ελεύθερης διακίνησης απόψεων που χαρακτήριζε το Διαδίκτυο από τα πρώτα του βήματα. Αποτελεί μετεξέλιξη των ψηφιακών κοινοτήτων που είχαν δημιουργηθεί με διάφορες μορφές πριν καν ο Τιμ Μπέρνερς Λι επινοήσει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web). Η πιο γνωστή μορφή, που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους νεαρούς πιονέρους του Διαδικτύου τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές του 1990, ήταν τα Bulletin Board Systems (BBS) –κάτι σαν τα σημερινά διαδικτυακά fora. Τα περισσότερα BBS είχαν μια συγκεκριμένη θεματική και ο κάθε επισκέπτης μπορούσε να αφήσει το σχόλιό του, να απαντήσει στον προηγούμενο κ.λπ.

Η συγγραφή διαδικτυακών ημερολογίων διαδόθηκε λίγο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο 33χρονος σήμερα Τζάστιν Χολ έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πρώτους μπλόγκερ διεθνώς. Την ίδια περίοδο γεννήθηκε και ο πρόδρομος των ειδησεογραφικών μπλογκ –το Drudge Report. Δημιούργημα ενός, άγνωστου μέχρι τότε, νεαρού, ονόματι Ματ Ντρατζ, άρχισε να μεταδίδει πληροφορίες και πολιτικές αποκαλύψεις και να γίνεται ολοένα δημοφιλέστερο. Το Drudge Report απέκτησε ισχυρή επιρροή στην αμερικανική πολιτική σκηνή, ιδιαίτερα αφού αποκάλυψε το σκάνδαλο Λεβίνσκι.

Αρχικά τα μπλογκ δημιουργούνταν με εργαλεία δημιουργίας ιστοσελίδων και δεν διέφεραν πολύ από ένα οποιοδήποτε site. Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έκαναν την εμφάνισή τους ειδικευμένες υπηρεσίες που παρείχαν τη δυνατότητα κατασκευής μπλογκ σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς να απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές προσέφεραν επιπλέον φιλοξενία σε server, έτσι δεν χρειαζόταν η αγορά ηλεκτρονικής διεύθυνσης και η αναζήτηση εταιρίας παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών για να το «ανεβάσει» στον δικό της server.

Κάπου εκεί γεννήθηκε και η λέξη «weblog», από την οποία προέκυψε αργότερα η σύντμηση blog. Ειδικότερα, ο όρος «weblog» επινοήθηκε το 1997 από τον Τζορν Μπάργκερ, δημιουργό του δημοφιλούς Robot Wisdom. Δύο χρόνια αργότερα, ο Πίτερ Μέρχολζ έκανε το λογοπαίγνιο We Blog στην πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου του. Η λέξη «blog» διαδόθηκε αστραπιαία στο Διαδίκτυο, τόσο ως ουσιαστικό όσο και ως ρήμα (το ρήμα σημαίνει είτε «ανεβάζω» περιεχόμενο στο μπλογκ μου είτε στέλνω σχόλιο στο μπλογκ κάποιου άλλου).

Η ελληνική απόδοση του όρου ως «ιστολόγιο» πρέπει μάλλον να κατοχυρωθεί στον Μιχάλη Παναγιωτάκη, ο οποίος δημιούργησε τον Αύγουστο του 2003 το ομώνυμο μπλογκ, μολονότι φαίνεται να είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί από τον Σταύρο Πετρολέκα σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κέρδος» στις 2 Φεβρουαρίου 2003.

Η πρώτη κοινότητα μπλόγκερ όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να σχολιάσουν όσα γράφονταν ήταν η ιστοσελίδα «Open Diary», που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1998. Την επόμενη χρονιά, τα αμερικανικά ιστολόγια δεν ξεπερνούσαν τα 50. Μέχρις ότου, τον Αύγουστο, μια μικρή εταιρία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Pyra Labs, ανέπτυξε το Blogger, ένα φιλικό στη χρήση εργαλείο κατασκευής μπλογκ. Το «μπαμ» ήρθε αμέσως: το 2000 τα μπλογκ στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν σε χιλιάδες. Ανάλογη ήταν η πορεία τους στις περισσότερες χώρες, με μικρότερη ή μεγαλύτερη χρονική διαφορά. Το 2002 το Blogger πέρασε στα χέρια του Google, της γνωστής μηχανής αναζήτησης. Τόσο πριν όσο και μετά την εξέλιξη αυτή εμφανίστηκαν πολλές ακόμα ανάλογες υπηρεσίες-προγράμματα «στησίματος» ιστολογίων.

(Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Ξενάγηση στη σφαίρα των blogs», το οποίο πρόσφερε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: